Fociláz

Minden ami foci

Megtörhet-e a Bayern egyeduralma a Bundesligában?

A Bayern München 2013 óta egyeduralkodó a Bundesligában. Az évtized elején még két pólusú német bajnokság mára egy szereplőssé vált és a Borussia Dortmund sem tudott méltó ellenfél lenni és nem tudta megszorongatni a német rekord bajnokot. Az átigazolási időszak lassan véget ér érdemes összehasonlítani hogyan alakult a Bayern és üldözői kerete.
Bayern München

A bajor sztárcsapat körül folyamatosan pletykák vannak. A szurkolók bánatára inkább a játékosok eladásáról vannak spekulációk. Robert Lewandowski folyamatosan a távozásról beszélt, Thiago Alcantarát és Jerome Boatenget  több sztárcsapattal is összeboronálták az elmúlt hetekben. Könnyen lehet, hogy Sebastian Rudy is a távozás mellett dönt, mivel keveselli a játékperceket.
A csapat eddigi legnagyobb távozója Arturo Vidal, aki 21 millió euróért igazolt Barcelonába.Ezenkívül az eddig kölcsönben, a Juventust erősítő Douglas Costa, végleg a zebrák játékosa lett. Három 20 éves fiatal játékos látta jobbnak a távozást mivel nem tudták beverekedni magukat a felnőtt csapatba: Fabian Benko, Felix Götze és Niklas Dorsch. A veterán kapus Tom Starke pedig vissszavonúlt.
A takarékosságáról ismert bajor gárda idén még a bundesligához mérten is szerényen költekezett. Ingyen megszerezték a lejárt szerződésű Leon Goretzkát a Schalke 04-től. Renato Sanches és Serge Gnabry pedig visszatértek kölcsönből.Egyedül a 18 éves MLS csillagért, Alphonso Daviesért kellett 10 millió összeget kiadni. A fiatal szélső, csak fél év múlva csatlakozhat a bajorokhoz a MLS szabályai miatt.

Ezenkívül edző poszton is történt változás a leköszönő Jupp Heynckest, a fiatal ambiciózus Niko Kovač váltotta.
A keret nem változott jelentősen. Arturo Vidal bár jelentős távozó és Goretzka személyében az egyik legtehetségesebb fiatal német középpályás érkezett. Kérdés sikerül-e egy sztárcsapatban is megállni a helyét. Valamint a két kölcsön játékos Sanches és Gnabry be tud-e illeszkedni a csapatba. Sanchesnél ez már a második esély.

Kérdés, hogy a fiatal Kovač hogy tud a sztárokkal bánni és áttudja -e ültetni gyakorlatban az elképzeléseit.

 goretzka.png
Borussia Dortmund

A Dortmund együttese jóval aktívabbnak mutatkozott a rekordbajnoknál, ezt bizonyítja, hogy 73 milliót költöttek a nyári időszakban. A legismertebb és talán a legnagyobb fogás, a belga válogatott alapembere, Axel Witsel. A 29 éves védekező középpályás TJ  Quanjianból tért vissza Európában. A legdrágább igazolásuk Abdou Diallo, 28 millió ellenében hagyta el a Mainzot. A 22 éves francia  játékos  leginkább belső védőként mozog otthonosan, de a szélső bekk, illetve védekező középpályás poszton is megállja a helyét. A sárga- feketék megszerezték Thomas Delaneyt is. A  dán válogatott játékos SV Werder Bremenből igazolt a Dortmundhoz 20 millió euróért. A 27 éves játékos védekező és középső középpályásként is bevethető.  5 millió euróért csábították Marius Wolfot a Ruhr vidékre, az Eintracht Frankfurtból. A 23 éves játékos középpálya mind két szélén bevethető. Ingyen szerezték meg a Werder Bremen fiatal kapusát, Eric Oelschlägelt.  Kölcsönből tért vissza Dženis Burnić és  Jacob Bruun Larsen, Mind ketten  a középpályán jelenthetnek alternatívát. A Reál Madridból kölcsönbe pedig Achraf Hakimi, 19 éves marokkói származású védő érkezett.
Az érkezők mellett szép számban voltak távozók is .A 38 éves kapus,Roman Weidenfeller  visszavonult. A tavaly érkezett szélső és csatár poszton is bevethető Andrij Jarmalenko 20 millió euróért távozott a West Ham együtteséhez. Két védő is búcsút intett Dortmundnak,Gonzalo Castro 5 millió euróért VFB. Stuttgardba,  Sokratis Papastathopoulos  16 millió euróért lett az Arsenal játékosa. A belga válogatott csatár Michy Batshuayi kölcsönben futballozott fél év után tért vissza egyesületéhez a Chealsebe. Két kölcsönből visszatérő játékos szolgáltaira sem tartottak igényt. Felix Passlack ezúttal a Norwich Citybe játszik kölcsönben. Mikel Merino pedig eligazolt a Newcastle Unitedbe, 7 millió euróért.
A Dortmundnál minden évben nagy a játékos mozgás, a legjobbjaira gyakran lecsapnak a nagy csapatok,de jó érzékkel nyúlnak a fiatalokhoz, akikkel pótolni tudják meghatározó játékosait. Idén is meglepetést okozhatnak a kevésbé ismert nevek. Witsel pedig már bizonyított a világbajnokságon, hogy Kínában se felejtett el focizni. Csatár poszton viszont gyengének tűnik az együttes, Batshuayi pótlására nem érkezett vérbeli támadó Marius Wolf és  Jacob Bruun Larsen is inkább szélső mint center.

witsel.png
Schalke 04

A bányászok 38,5 millió eurót költöttek az átigazolási időszakban.
A Schalke 04 legdrágább igazolása a 21 éves német utánpótlás válogatott, Suat Serdar.  A leginkább középső középpályásként bevethető játékos, 11 millió euroért érkezett a Mainztól. A középpálya másik nagy erősítése a 25 éves Omar Mascarell a Reál Madridtól érkezett 10 millió euróért. A bányászok 7 milliót adtak a Maiznak Salif Sané játékjogáért. A  27 éves szenegáli válogatott játékos, posztját tekintve középhátvéd.  Jobb szélső posztra, Steven Skrzybski érkezett a Bundesliga másodosztályból, az Union Berlinből 3,5 millióért. Johannes Geis pedig visszatért kölcsönből a Sevillából.
Egy játékossal már is kompenzálták a kiadásokat: Thilo Kehrerért 37 millió eurót adott a Paris SG . A 21 éves középhátvéddel jó vásárt csináltak, tekintve, hogy jóval piaci ár fölött tudták értékesíteni. Ezenkívül Höwedesért illetve  kölcsönből visszatért Cokéért tudtak némi bevételt kapni. Előbbi 5 millióért a Lokomotív Moszkvába, utóbbi utóbbi 1,5 millióért a Levantéba igazolt. A legnagyobb vesztesége a csapatnak Leon Goretzka, aki ingyen távozott a rivális, Bayernhez. Több játékosnak is lejárt a szerződése a nyáron, így ingyen távozhatott Max Meyer, Luke Hemmerich, Donis Avdijaj. Ezen kívül két fiatal játékos is:Bernard Tekpetey és Haji Wright is alsóbb osztályokba távozott. Pablo Insua kölcsönben játszik,  SH Huesca együttesében. Marko Pjaca pedig kölcsönszerződése lejárta után a Juventusban folytatja. 
A Schalke 04 idén sem lett esélyesebb, hogy beleszóljon a bajnoki címért való harcban. Goretzka távozása nagy érvágást jelent, kérdés Suat Serdar tudja-e pótolni.
suat_serdar.png

A bejegyzés trackback címe:

https://footballfungirl.blog.hu/api/trackback/id/tr6314191043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Fociláz

Friss topikok

  • CSOKKI MÁLNA: @retkeslaci: Luke Sky Modric..:))) (2018.07.17. 09:24) 10 érdekesség a horvát válogatottról
  • Frady Endre: A japánok szimpatikusak lehettek volna, ha előzőleg nem játszottak volna egy unalmas bundameccset ... (2018.07.05. 13:40) Nem minden a papírforma
  • vl519: @Andy73: Nem maga a továbbjutás ténye a meglepetés, hanem a mutatott játék, főleg a többiekkel öss... (2018.06.26. 19:49) Kis ország, nagy foci

Címkék

albánia (1) Ángel Di Maria (1) Anglia (1) argentina (2) Arjen Robben (1) Arturo Vidal (1) átigazolás (1) átigazolások (1) ausztrália (1) Barcelona (1) Bastian Schweinsteiger (1) Bayern München (5) Belgium (2) Borussia Dortmund (1) brazilia (3) Bundesliga (2) Cristiano Ronaldo (2) Dánia (1) Dani Alves (1) Dárdai Pál (1) Dárdai Palkó (1) Diego Costa (1) döntő (1) foci (7) franciaország (2) franciország (1) Frank Ribery (1) Granit Xhaka (1) Gulácsi Péter (1) Haragucsi Genki (1) Henry Kane (1) Horvátország (5) Ílkay Gündogán (1) Inui Takasi (1) Ivan Rakitic (5) izland (2) James Rodríguez (1) Jan Vertonghen (1) Japán (1) Jerome Boateng (2) Julian Draxler (1) Juvetus (1) Kasper Schmeichel (1) KKevin-Prince Boateng (1) középpálya (1) kritika (1) légiósok (1) Leon Goretza (1) Leon Goretzka (1) Lionel Messi (1) Luka Modric (5) magyarok (1) Manuel Neuer (1) Marco Reus (1) Mario Mandzukic (3) Marouane Fellaini (1) Mateo Kovacic (1) Mats Hummels (1) Mesut Özil (3) mexikó (1) multikultúra (1) Nacer Chadli (1) negyeddöntő (1) németország (3) német foci (2) német válogatott (1) Nicolás Otamendi (1) Nigéria (1) Niko Kovač (1) nyolcaddöntő (2) Oroszország (3) Philip Lahm (1) Portugália (1) PSG (1) Reál Madrid (1) Sallai Roland (1) Schale 04 (1) Sergio Aügero (1) Spanyolország (2) svájc (2) Svédország (1) Szalai Ádám (1) Szaud-Arábia (1) Thomas Müller (2) Toni Kroos (2) török (1) törökország (1) uruguay (1) válogatottság (1) vb 2018 (12) Vedran Corluka (1) világbajnokság (9) Xherdan Xhaqiri (1) Yannick Carrasco (1) Zlatan Ibrahmihovic (1) Zlatko Dalic (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása