Fociláz

Minden ami foci

Európai túlsúly a negyeddöntőkben

Csupán két dél-amerikai válogatott maradt talpon a nyolcaddöntők után: Brazília és Uruguay. A maradék 6  Európát illetve Eurázsiát képviseli : Franciaország, Belgium, Svédország, Horvátország, Anglia és Oroszország. 2014-ben ez az arány 4-4 volt, akkor Brazília és Uruguay mellett Kolumbia és Costa Rica is a legjobb nyolc közé jutott..Az Európai válogatottak között volt akkor: Németország, Franciaország, Belgium és Hollandia. Némiképp meglepetései a mostani tornának Oroszország, Horvátország, Svédország és Anglia.

negyeddonto_1.png

Oroszország

Oroszország még nem szerepelt világbajnokságon negyedöntőben, erre mi sem a legjobb alkalom házigazdaként részt venni.

Az oroszok eddig mesze az elvárások felett teljesítenek. A barátságos meccseken gyengén játszó válogatott meglepetésre tovább jutott a csoportkörből, két magabiztos győzelemmel. Urugauyal szemben viszont látszott hogy erősebb támadó kvalitású csapattal nincsenek egy szinten.  A nyolcaddöntőben viszont meglepetésre az egyik esélyest Spanyolországot ejtették ki.

A négy között Horvátországot kapták, amolyan Dávid-Góliát küzdelem az országok mérete alapján, ám játékosállomány alapján Horvátország jelentős előnyben van.

A hazai pálya előnye és a lelkesedés sok mindenre képes. Az oroszok nagyon szervezettek láthattuk Spanyolország ellen képesek voltak 120 percen keresztül a szívós védekezésre.

Ugyanakkor a direktebb támadófocit játszó horvátok ellen nehezebb dolguk lesz.

Horvátország

A horvát válogatott is ínséges évek után jutott a legjobb nyolc közé. A dalmátok 1998-ban a legendás bronzérmet szerző válogatottal voltak utoljára a nyolc között. Azóta nem érték túl a csoportkör.

Ez a horvát válogatott viszont meglehetősen érett játékot mutat. A csoport meccseiket magabiztosan megnyerték. Argentínát kiütötték, Izlandot pedig szinte csere csapattal verték meg 2-1. A nyolcaddöntőben Dániával már nehezen bírtak, de tizenegyesekkel végül továbbjutottak.

A horvátok erős kvalitással rendelkeznek. Minden poszton erősebbek az oroszoknál. Különösen a középpályája világklasszis. Ugyanakkor Dánia megmutatta, hogy Modric semlegesítésével fogást lehet találni a horvátokon.

Svédország

Svédország is először jut el az új évezredben a negyeddöntőkig. A Skandinávok utoljára 1994-ben voltak a legjobb nyolc között és bronzérmet szereztek.

Azóta  vagy a nyolc között búcsúztak, vagy ki sem jutottam a világbajnokságra. Pedig olyan korszakos sztárok játszottak a csapatban mint Zlatan Ibrahimovic, Henrik Larsson vagy Fredrik Ljunberg.

A szabadszájúságáról ismert Ibrahimovic idén lemondta a válogatottságot és többször fogalmazott meg kritikát a nemzeti együtteséről.

Sztárok nélkül, kevés elvárással jutott el Svédország a nyolc között. A csoportkör második meccsén amikor a németek megfordították a találkozót. Szinte borítékolható volt Németország és Mexikó jut tovább. A svédek viszont nagy meglepetésre 3-0 verték Mexikót, ezzel tovább jutottak. A legjobb 16 között Svájcot győzték le a rendes játékidőben Forsberg góljával.

A nyolc között Angliával néznek szemben.

A svédek erőssége a csapat munka. Igazán fegyelmezetten játszanak, aminek alapja a stabil védekezés.  Gyengeségük, hogy a kissé idejét múlt 4-4-2 felállásában hiányzik egy igazi góllövő. A támadó poszton játszó Berg és Toivonen páros eddig egy gólt lőtt. Eddig megosztotta a csapat a góllövés feladatát és a védők és a középpályások is kivették a részüket. Kérdés, hogy most kivállalja magára?

Anglia

A futball őshazája évek óta az elvárásokhoz mérten alul teljesít. A szigetországnak mindig voltak klasszisai az elmúlt évtizedekben még sem értek el igazán jó eredmény. A legutóbbi vb-n például kiestek már a csoportkörben, negyeddöntőkig pedig 2006-ban jutottak el utoljára.

Játékosállományt tekintve voltak már jobban csengő névsorok is, ám a nagy nevek nem mindig jelentettek garanciát. Elég csak évekig a Steven Gerrard és Frank Lampard együtt játszatásának problémája. Ez a mostani kevésbé az egyéniségekről szóló fiatal csapat. Eddig hozta a kötelezőt, tovább jutott a csoportjából 8 gólt rúgva, majd egy küzdelmes találkozón megtörték a tizenegyes átkukat és büntető párbajban legyőzték Kolumbiát.

Anglia erőssége, hogy Svédországgal szemben nekik van gólvágójuk a csapatukban tudják az eddig gólkirályi címre pályázó Henry Kanet, aki eddig 6 gólnál jár. Ő azaz egyéniség aki eldönthet egy ilyen találkozót. Ugyanakkor a másik csatáruk Raham Sterling gólképtelen.

A bejegyzés trackback címe:

https://footballfungirl.blog.hu/api/trackback/id/tr7614096465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Fociláz

Friss topikok

  • CSOKKI MÁLNA: @retkeslaci: Luke Sky Modric..:))) (2018.07.17. 09:24) 10 érdekesség a horvát válogatottról
  • Frady Endre: A japánok szimpatikusak lehettek volna, ha előzőleg nem játszottak volna egy unalmas bundameccset ... (2018.07.05. 13:40) Nem minden a papírforma
  • vl519: @Andy73: Nem maga a továbbjutás ténye a meglepetés, hanem a mutatott játék, főleg a többiekkel öss... (2018.06.26. 19:49) Kis ország, nagy foci

Címkék

albánia (1) Ángel Di Maria (1) Anglia (1) argentina (2) Arjen Robben (1) Arturo Vidal (1) átigazolás (1) átigazolások (1) ausztrália (1) Barcelona (1) Bastian Schweinsteiger (1) Bayern München (5) Belgium (2) Borussia Dortmund (1) brazilia (3) Bundesliga (2) Cristiano Ronaldo (2) Dánia (1) Dani Alves (1) Dárdai Pál (1) Dárdai Palkó (1) Diego Costa (1) döntő (1) foci (7) franciaország (2) franciország (1) Frank Ribery (1) Granit Xhaka (1) Gulácsi Péter (1) Haragucsi Genki (1) Henry Kane (1) Horvátország (5) Ílkay Gündogán (1) Inui Takasi (1) Ivan Rakitic (5) izland (2) James Rodríguez (1) Jan Vertonghen (1) Japán (1) Jerome Boateng (2) Julian Draxler (1) Juvetus (1) Kasper Schmeichel (1) KKevin-Prince Boateng (1) középpálya (1) kritika (1) légiósok (1) Leon Goretza (1) Leon Goretzka (1) Lionel Messi (1) Luka Modric (5) magyarok (1) Manuel Neuer (1) Marco Reus (1) Mario Mandzukic (3) Marouane Fellaini (1) Mateo Kovacic (1) Mats Hummels (1) Mesut Özil (3) mexikó (1) multikultúra (1) Nacer Chadli (1) negyeddöntő (1) németország (3) német foci (2) német válogatott (1) Nicolás Otamendi (1) Nigéria (1) Niko Kovač (1) nyolcaddöntő (2) Oroszország (3) Philip Lahm (1) Portugália (1) PSG (1) Reál Madrid (1) Sallai Roland (1) Schale 04 (1) Sergio Aügero (1) Spanyolország (2) svájc (2) Svédország (1) Szalai Ádám (1) Szaud-Arábia (1) Thomas Müller (2) Toni Kroos (2) török (1) törökország (1) uruguay (1) válogatottság (1) vb 2018 (12) Vedran Corluka (1) világbajnokság (9) Xherdan Xhaqiri (1) Yannick Carrasco (1) Zlatan Ibrahmihovic (1) Zlatko Dalic (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása