Fociláz

Minden ami foci

Egy korszak lezárult a Nationalelfnél

Míg a világbajnokság csoportkörét szenvedve, de túlélte Argentína, egy másik futball nemzet, Németország, utolsóként végezve a csoportjában búcsúzott. A torna legnagyobb esélyesének tartott címvédő Dél-Korától kapott ki 2-0-ra. A kudarc  után  ugyan még bizalmat szavaztak Joachim Löwnek ,de minden bizonnyal változtatásokra lesz szüksége.

Út a csúcsra

Németország 2004 óta minden világversenyen ott volt a legjobb 4 között legyen az Európa vagy világbajnokság. A 2004-es Európa bajnokságon fordult elő utoljára, hogy Németország kiesett a csoportkörből. Ha összevetjük a mostani és az akkori csapatot jelentős a különbség. 2004-ben ha szigorúan vesszük Oliver Kahnon és Michael Ballackon kívül nem volt igazán klasszis a csapatban. A későbbi nagy egyéniségek mint pl. Philip Lahm vagy Bastian Schweinsteiger ekkor még szárnyukat bontogató ifjú tehetségek voltak, alig 20 évesek. A mostani válogatott ezzel szemben jóval erősebb játékosállománnyal rendelkezik és több poszton is irigylésre méltó a világon. A balhátvéd posztot tartották egyedül a válogatott Achilles sarkának, ahol nem állnak sorban a hasonló képességű sztárok. A  generációváltás folyamatos, tehetséges fiatalok épülnek a csapatba a rutinos klasszisok mellé. Még sem volt elég, egy fejlődési pálya megakadt és változásokra lesz szükség.

Németország 2006 óta folyamatosan fejlődik. 2006-ban már bronzérmet szereztek a világbajnokságon, 2008-ban döntőt játszottak az Európa bajokságon. 2010-ben bár ismét csak bronzéremhez jutottak, játékban egyre magasabb szintet képviseltek és partiban voltak a negyedöntőben a világbajnokságot nyerő spanyolokkal. Négy év kellett, hogy felüljenek a világ futball trónjára és a sok munkának beérjen a gyümölcse,2014-ben Németország világbajnokságot nyert. A 2014-es német csapat már egész más játékot játszott, mint a 2010-es. Akkoriban még kontrára játszottak és egy komolyabb csapatot mint például Argentínát, stabil védekezéssel és a kevés, de gyors és hatékony kontráival vertek meg. A világbajnok csapat ezzel szemben egy labda birtoklásra épülő csapattal diadalmaskodott. Nem volt véletlen, hiszen ebben az időben a Nationalelf legtöbb játékosát adó bajor sztár csapat, Bayern München edzője, Pep Guardiola volt, aki köztudottan ennek a játéknak a mestere.  Az elmúlt négy évben ezt a játékot játszották a németek, ám ezen a vb-n valami történt, nem voltak elég hatékonyak.

Hasonló folyamat megfigyelhető a spanyoloknál, akik 2008-2012 között tökéletes játékkal uralták Európát, de 2014-ben már kevés volt, kiismerték őket és csúfos vereséggel búcsúztak a csoportkörből (Hollandiától 5-1 re kaptak ki)

vb_2.png

Hajszálepedések a vb kezdete előtt

A válogatott még el sem kezdte a világbajnokságot, de több hír is megosztotta a közvéleményt a csapat háza táján. Emlékezetes Illkay Gündogán és Mesut Özil akciója, amikor dedikált mezt adtak, a török elnök Recep Tayyip Erdogánnakél, elnökömnek címzéssel. Ezzel magukra haragították a német futballszövetséget és a szurkolókat egyaránt.

Sokan nem érettek egyet Löw játékos politikájával sem, amikor olyan játékosokat hagyott ki mint a világbajnoki döntőn gólt szerző Mario Götze ,a remek formában játszó center Sandro Wagner, vagy olyan fiatal kreatív játékosokat mint Sané vagy Serge Gnabry. Míg a leszálló ágban lévő, pályája csúcsát régen elhagyó Mario Gomezt elvitte.

A kapus kérdés is nehezen rendeződött, mivel szinte az utolsó pillanatig kérdéses volt Manuel Neuer sorsa. A Bayern München sztárja egész évben sérült volt és úgy tűnt lemarad a világbajnokságról, ám még is felépült és első számú kapus és csapatkapitányként utazott Oroszországba.

Többször kapott szárnyra olyan híresztelés a német sajtóban, hogy nincs egység a csapatban. A válogatottban hatalmi vákum van mióta, Bastian Schweinsteiger és Philip Lahm lemondta  válogatottságot, nincs igazán vezére a csapatnak és a széthúzás jellemző.

Játékban sem bizonyítottak. A selejtezőket magabiztosan nyerték, de az  utána következő barátságos meccseken nem ment a játék.

gotze.png

Ötlettelen játék

Az elmúlt években megszokhattuk, hogy a németek nem csak eredményes,de szép játékot produkálnak. Ezen a világbajnokságon egyik sem teljesült. A németek meddő labdabirtoklással uralták a mezőnyt, de ötlettelenek voltak elől és nagyokat hibáztak hátul.  Kevés volt az egyéni villanás,de az összjáték is lassú, körülményes, pontatlan. Löw próbált kísérletezni és változtatott a csatár mögötti támadó hármason ám az Özil-Goretzka-Müller-Reus-Draxler ötösből egyik sem mutatott kellő kreativitást. Különösen  csalódott lehet Marco Reus, aki eddig két világbajnokságról maradt le sérülés miatt, most pedig nem találta a helyét. Belső középpályás poszton sem sikerült megtalálni az összhangot, aki Toni Kroos mellett kellő mennyiségben robotol, míg a Reál Madrid klasszis szervez. Sem Sami Khediraval sem Ikaly Gündogánnal nem volt stabil a középpályás védekezés. Sebastian Rudy pedig nem töltött sok időt a pályán egy szerencsétlen sérülés miatt.  Csatár poszton Timo Werner mozgott különösen idegenül, aki stabilan védekező csapatok ellen nem találta a helyét, ezért folyamatosan kimozgott a szélekre, középen viszont nem  volt senki aki tartsa a labdákat. Az egész csapatban nehéz bárkit is kiemelni. A védelemben nem csak a fiatal játékosok pl. Kimmich vagy Rüdiger,hanem az olyan  rutinos klasszisok mint Boateng és Hummels is nagyokat hibázott.

vb_nemet_1.png

A bejegyzés trackback címe:

https://footballfungirl.blog.hu/api/trackback/id/tr3514085187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Fociláz

Friss topikok

  • CSOKKI MÁLNA: @retkeslaci: Luke Sky Modric..:))) (2018.07.17. 09:24) 10 érdekesség a horvát válogatottról
  • Frady Endre: A japánok szimpatikusak lehettek volna, ha előzőleg nem játszottak volna egy unalmas bundameccset ... (2018.07.05. 13:40) Nem minden a papírforma
  • vl519: @Andy73: Nem maga a továbbjutás ténye a meglepetés, hanem a mutatott játék, főleg a többiekkel öss... (2018.06.26. 19:49) Kis ország, nagy foci

Címkék

albánia (1) Ángel Di Maria (1) Anglia (1) argentina (2) Arjen Robben (1) Arturo Vidal (1) átigazolás (1) átigazolások (1) ausztrália (1) Barcelona (1) Bastian Schweinsteiger (1) Bayern München (5) Belgium (2) Borussia Dortmund (1) brazilia (3) Bundesliga (2) Cristiano Ronaldo (2) Dánia (1) Dani Alves (1) Dárdai Pál (1) Dárdai Palkó (1) Diego Costa (1) döntő (1) foci (7) franciaország (2) franciország (1) Frank Ribery (1) Granit Xhaka (1) Gulácsi Péter (1) Haragucsi Genki (1) Henry Kane (1) Horvátország (5) Ílkay Gündogán (1) Inui Takasi (1) Ivan Rakitic (5) izland (2) James Rodríguez (1) Jan Vertonghen (1) Japán (1) Jerome Boateng (2) Julian Draxler (1) Juvetus (1) Kasper Schmeichel (1) KKevin-Prince Boateng (1) középpálya (1) kritika (1) légiósok (1) Leon Goretza (1) Leon Goretzka (1) Lionel Messi (1) Luka Modric (5) magyarok (1) Manuel Neuer (1) Marco Reus (1) Mario Mandzukic (3) Marouane Fellaini (1) Mateo Kovacic (1) Mats Hummels (1) Mesut Özil (3) mexikó (1) multikultúra (1) Nacer Chadli (1) negyeddöntő (1) németország (3) német foci (2) német válogatott (1) Nicolás Otamendi (1) Nigéria (1) Niko Kovač (1) nyolcaddöntő (2) Oroszország (3) Philip Lahm (1) Portugália (1) PSG (1) Reál Madrid (1) Sallai Roland (1) Schale 04 (1) Sergio Aügero (1) Spanyolország (2) svájc (2) Svédország (1) Szalai Ádám (1) Szaud-Arábia (1) Thomas Müller (2) Toni Kroos (2) török (1) törökország (1) uruguay (1) válogatottság (1) vb 2018 (12) Vedran Corluka (1) világbajnokság (9) Xherdan Xhaqiri (1) Yannick Carrasco (1) Zlatan Ibrahmihovic (1) Zlatko Dalic (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása