Fociláz

Minden ami foci

Foci és a multikulturalizmus


A multikulturalizmus egyre inkább beférkőzik a nemzeti válogatottakba, ez a  jelenleg futó világbajnokságon is szembetűnő. A francia, német, svájci, angol, belga válogatottakban is évről évre nő a más nemzet felmenőivel rendelkező játékosok száma. Az, hogy ez jót tesz a válogatottaknak megoszlanak a vélemények. Sokszínűbb a játék, de a csapat egységnek nem biztos, hogy kedvez.

Még a világbajnokság előtt történt esemény, amely megosztotta a német közvéleményt  a Nationalelf világbajnok játékosai Mesut Özil és İlkay Gündogán a török elnökkel Recep Tayyip Erdoğannal találkoztak. A két klasszis a brit nagykövetségen látogatták meg a politikust és egy-egy dedikált mezt adtak át Erdogánnak, amelyet elnökömnek címeztek.
Ezzel magukra haragították a német labdarúgó-szövetséget és a német szurkolókat egyaránt.
Mindkét játékos bár török szülők gyermeke a  Ruhr vidéki bányászvárosban, Geiseskirchenben látta meg a napvilágot. Így a profi karrierjüket is Németországban kezdték, majd ezt a válogatottat választották. A kritizálás ellenére Joachim Löw még is magával vitte a játékosokat a világbajnokságra, pedig sokan megkérdőjelezték ezután a tagságukat.
A német válogatott kiesése miatt nem ült el a vihar Özil körül, mivel a játéka is hagyott kivetni valót maga után, majd pár nappal a szégyenletes eredmény után nyaralós fotót osztott meg instagramján. Ezért számos kritika érte a hozzáállását. 

Hatalmas visszhangot kelltett a koszovói albán Granit Xhaka és Xherdan Xhaqiri akciója, a világbajnokság második csoport körében. A Svájci válogatott Szerbiával csapott össze egy parázs hangulatú meccsen. A Svájci válogatott igazi multikuturális válogatott: török, albán, chilei -spanyol,koszovi,kameruni,bosnyák származású játékosok is megfordulnak egy szerb-bosnyák edzővel. 
A kezdő csapat összeállítása kiélezte a délszláv etnikai ellentéteteket,mivel a svájci válogatottban 4 albán származású játékos lépett pályára, ebből 3 koszóvói albán valamint egy bosnyák labdarúgó is. A szerb szurkolók a meccs elejétől provokálták is az említett játékosokat, füttyszóval énekkel. A fordulatos meccsen 1-0-as szerb vezetést, 2-1-re módosította Svájc a második félidőben.
A meccs pikantériája, hogy mindkét svájci gólt albán származású játékos rúgta. Granit Xhaka és Xherdan Xhaqiri kezükkel az albán sast formálva ünnepelték a góljaikat, amivel hatalmas botrányt okoztak. A FIFA pénzbírsággal büntette a két játékost, mivel mozdulatuk politikai provokációnak minősül és a szerbeket hergelték vele.  A  focistákat számos kritikai érte, mert ha Svájcot képviselik a tornán akkor miért kell albán nemzeti jelképeket mutogatni. Koszovóba viszont nemzeti hősnek tartják őket.
alban-svajc.png
A kettős állampolgárok helyzete speciális  mivel mindkét országhoz van kötödése, így mindkét országot képviselheti. A  szurkolóknak nem könnyű elfogadni, hogy többségében nem a szív fog dönteni. Lesznek játékosok akik érzelemmentes arccal némán állnak a himnusz alatt. A nemzeti válogatottak a klub foci felé tartanak és a siker a meghatározóbb, mint a hazaszeretet. Özil vagy Gündogán is a siker útját választották amikor a német válogatottat választották, így világbajnokok lettek, amire a török válogatottal nem sok esély lenne,
Kivételek
Vannak persze olyan játékosok akik máshogy döntöttek és nem az új hazát választották, hanem a származási országukat. Ilyen például az említett Granit Xhaka testvére, Taulant Xhaka, aki szintén Svájcban látta meg a napvilágot, de az albán válogatottat választotta.
A török származású Nuri Sahin is választhatta volna Németországot, mivel Nyugat-Németországban született Özilékhez hasonlóan és a Borussia Dortmund csapatában ismerték meg a nevét. Sahin viszont a török utánpótlás válogatottat választotta, majd 2005-ben bemutatkozott a nagy válogatottban. Érdekesség, hogy a bemutatkozó meccsén pont Németországnak talált be, ezzel ő lett a legfiatalabb török válogatott gólszerző.
Még egy testvér pár döntött különbözőképpen. Jerome és Kevin-Prince Boateng ghánai és német származásúak és Németországba születtek. Előbbi a német még utóbbi a ghánai válogatottat választotta.
A horvát válogatott kulcsembere Ivan Rakitic előtt is volt még lehetőség. A középpályás Svájcban nőtt fel  és az ottani utánpótlás válogatottban játszott ám végül Horvátországot választotta.

A bejegyzés trackback címe:

https://footballfungirl.blog.hu/api/trackback/id/tr4214102627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Fociláz

Friss topikok

  • CSOKKI MÁLNA: @retkeslaci: Luke Sky Modric..:))) (2018.07.17. 09:24) 10 érdekesség a horvát válogatottról
  • Frady Endre: A japánok szimpatikusak lehettek volna, ha előzőleg nem játszottak volna egy unalmas bundameccset ... (2018.07.05. 13:40) Nem minden a papírforma
  • vl519: @Andy73: Nem maga a továbbjutás ténye a meglepetés, hanem a mutatott játék, főleg a többiekkel öss... (2018.06.26. 19:49) Kis ország, nagy foci

Címkék

albánia (1) Ángel Di Maria (1) Anglia (1) argentina (2) Arjen Robben (1) Arturo Vidal (1) átigazolás (1) átigazolások (1) ausztrália (1) Barcelona (1) Bastian Schweinsteiger (1) Bayern München (5) Belgium (2) Borussia Dortmund (1) brazilia (3) Bundesliga (2) Cristiano Ronaldo (2) Dánia (1) Dani Alves (1) Dárdai Pál (1) Dárdai Palkó (1) Diego Costa (1) döntő (1) foci (7) franciaország (2) franciország (1) Frank Ribery (1) Granit Xhaka (1) Gulácsi Péter (1) Haragucsi Genki (1) Henry Kane (1) Horvátország (5) Ílkay Gündogán (1) Inui Takasi (1) Ivan Rakitic (5) izland (2) James Rodríguez (1) Jan Vertonghen (1) Japán (1) Jerome Boateng (2) Julian Draxler (1) Juvetus (1) Kasper Schmeichel (1) KKevin-Prince Boateng (1) középpálya (1) kritika (1) légiósok (1) Leon Goretza (1) Leon Goretzka (1) Lionel Messi (1) Luka Modric (5) magyarok (1) Manuel Neuer (1) Marco Reus (1) Mario Mandzukic (3) Marouane Fellaini (1) Mateo Kovacic (1) Mats Hummels (1) Mesut Özil (3) mexikó (1) multikultúra (1) Nacer Chadli (1) negyeddöntő (1) németország (3) német foci (2) német válogatott (1) Nicolás Otamendi (1) Nigéria (1) Niko Kovač (1) nyolcaddöntő (2) Oroszország (3) Philip Lahm (1) Portugália (1) PSG (1) Reál Madrid (1) Sallai Roland (1) Schale 04 (1) Sergio Aügero (1) Spanyolország (2) svájc (2) Svédország (1) Szalai Ádám (1) Szaud-Arábia (1) Thomas Müller (2) Toni Kroos (2) török (1) törökország (1) uruguay (1) válogatottság (1) vb 2018 (12) Vedran Corluka (1) világbajnokság (9) Xherdan Xhaqiri (1) Yannick Carrasco (1) Zlatan Ibrahmihovic (1) Zlatko Dalic (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása