Fociláz

Minden ami foci

Túl a harmincon, de még élcsapatban

Míg a legtöbb játékos 30 felett már nem a címekért harcol egy a top bajnokságban, hanem Ázsia vagy Amerika felé veszi az irányt levezetni. Addig mások az idővel küzdve a legmagasabb szinten akarnak játszani.

Arjen Robben (34)

A repülő hollandnak nevezett szélső 30 évesen még élete formájában játszott. Emlékezetes a 2014-es vb-n nyújtott teljesítménye, amikor megdöntötte az eddigi sebességrekordot. A 30 éves Robben 37 km/h-val száguldott el Sergio Ramos mellett és duplázott a világbajnoki címvédő spanyolok ellen. Azóta eltelt 4 év, a válogatottságot lemondta, de klub szinten nem adta lejjebb, immáron 9. éve a Bayern München játékosa. A holland sztár sérülékenysége miatt már korábban is kapott konkurenciát: Mario Götze, Douglas Costa, vagy Xherdan Shaqiri személyében. Eddig mindannyiszor diadalmaskodott, mivel ha egészséges volt bárkit felül múlt. Most viszont már nem csak a sérülékenysége,hanem az életkora is hátráltatja. Nem tud már olyan magas szinten játszani huzamosabb ideig. Most is vannak még jó meccsei: a Leverkusen elleni összecsapáson a meccs legjobbjának választották. Ebben a szezonban pedig 9 meccsen 3 gólja és 2 gólpassza van, ami nem rossz eredmény. Szerencséje is van, mivel legfőbb riválisa Kingsley Coman hónapokra kidőlt, így a holland rendre a kezdőben kap lehetőséget. Az idő viszont a fiatal franciának kedvez, aki több lendületet tud vinni a játékba. Így könnyen lehet a szezon végén nem hosszabbít szerződést, hanem 35 évesen búcsút int a Bayern Münchennek.

arjen.png

Cristiano Ronaldo (33)

A portugál világklasszis, bár csapatot váltott a nyáron és 9 év után elhagyta sikereinek színhelyét Madridot, idén is bl győzelemre esélyes együttest választott: a Juventust. A világsajtó árgus szemmel figyelte a portugál első meccseit és beszédtémát szolgáltatott szokatlan gólképtelensége. Azóta már megtört a jég, de még nem olyan impozáns a statisztikája mint szokott: 8 meccsen 3 gólt szerzett. A csapattársak kiszolgálásában jobban jeleskedik, mivel 5 gólpasszt is jegyez. A Juventus nagy formában kezdett így magabiztosan 21 ponttal vezeti a bajnokságot, a második Napolit 6 ponttal előzi meg. Így Ronaldo joggal számíthat, hogy az angol és a spanyol bajnoki cím, után az olaszt is bezsebeli. E mellett a bl-ben is komoly esélyesek lehetnek.
Ronaldo szembeszáll az idővel még mindig a világ egyik legjobb játékosa. Idén is jelölték az év játékosa és Puskás díjra és helyet kapott az év tizenegyében.
A portugál válogatottban is még mindig húzó ember, még ha most nem is kapott behívót a sajtót bejáró zaklatási botránya miatt. ez valószínűleg csak átmeneti állapot.
Az idő múlásával átalakult a játéka, már nem ver meg egy az egybe annyi védőt hanem inkább a kapu előtt érkezik és fejezi be az akciókat. Ezért kap egyre több szerepet a kapu közelében centerként szélső poszt helyett.

ronci_1.png

Frank Ribery (35)

A francia sztár, Arjen Robben harcostársa, és kettőjüket csak Robberyként szokás említeni a futballban. Ribery már 11 éve a Bayern München játékosa és igazi legendává, a szurkolók kedvencévé nőtte ki magát. Sok sikert élt meg a csapattal, viszont már jócskán túl van a fénykorán. 2013-ban még aranylabda várományos volt azóta viszont fokozatosan esik vissza a formája. Sérülések is gyakran hátráltatták, így a francia nemzeti csapatról már le is mondott, miután 2014-ben egy hátsárülés miatt lemaradt a világbajnokságról.Összehasonlítva az egyik legjobb szezonjában (2012/2013)  11 találatot és 23 gólpassz szerzett az előző szezonban viszont 34 meccsen 6 gól és ugyanennyi asziszt van a neve mellett. Ebben a szezonban eddig 9 meccsen egy pontot szerzett a kanadai táblázaton, 1 gólpasszal. Ribery még mindig nagyon eltökélt és rengeteget dolgozik nem csupán a támadásokból, hanem a védekezésből, játékszervezésből is kiveszi a részét. 35 évesen viszont már nem olyan gyors és veszélyes. Ezen a szélső poszton egyre inkább már az idő nyer. Egy-két felkészülési meccsen klasszikus irányító poszton is kipróbálta Niko Kovač amolyan tizesnek, de erre a pozícióra nagy a kínálat.
A padozást Ribery sem tűri és hangot is szokott adni nem tetszésének. Idén bár többnyire kezdő míg a fiatal Serge Gnabry kiegészítő szerepet kap.  Nem biztos, hogy sokáig így is marad, mivel a Bayern München bár magabiztosan startolt az utóbbi 3 meccsét nem tudta megnyerni. Így könnyen lehet,hogy a kapura nem túl veszélyes Ribery fog padra kerülni. A szezon végén az ő szerződése is lejár, valószínűleg ez az utolsó szezonja a bajoroknál.

ribery.png

Luka Modrić (33)

A 33 éves középpályás most van a pályája csúcsán.  Bajnokok Ligája győzelem, Vb ezüst érem, majd  egy olyan rangos egyéni díj, mint az év játékosa cím.  Luka Modrić  2012 óta a Reál Madrid játékosa. Ez idő alatt számos sikert él többek között 4 bajnokok ligája győzelmet. Toni Kroossal zseniális párost alkotnak a középpályán, talán a világ két legjobb irányítója, bár hasonló típusú játékosok még sem akadályozzák egymást. A horvát válogatottban pedig Ivan Rakitić a hasonló típusú játszótársa. Modrić védekezésben és támadás építésben is kiváló ezért a védekezőtől a támadó középpályásig bevethető,a középpályán. Ez általában ellenfél függvénye, mennyire kaphat szabad kezet. Modrić ilyen szempontból előnyben van az előző három játékossal ellentétben, hogy a pálya közepén játszik. Itt nem annyira a sebesség inkább a futómennyiség dominál, a magas játékintelligenciával együtt. Ezekben a  tulajdonságokban pedig Modrić nagyon erős. Emlékezetes a világbajnokságon is 13 km-t is futott egy egy meccsen. E mellett a passzpontossága is kiváló. Modrićnak még lehet egy-két jó éve klub illetve nemzeti csapatban egyaránt.

modric.png

Dani Alves (35)

A brazil válogatott játékos a listán az egyetlen védő, bár a szélen játszik ahol 35 évesen már nem könnyű helyt állni. Alves a legtöbb meccsen jobb szélső védő poszton kap lehetőséget, de bevethető védekező középpályásként, illetve támadó szélsőként is. Dani Alves bár furcsán távozott 8 év után a Barcelonából, újabb sztárcsapatokban kötött ki. Egy évet töltött a Juventus együttesében, ahol a bl döntőig menetelt. Mégis sokakat meglepetésként ért,hogy ennyi idő után elhagyta Torinot. A brazil játékos állítása szerint nem érezte jól magát. Egy ideig úgy tűnt, hogy Pep Guardiola hívására a Manchester Citybe köt ki, ám végül a PSG-t választotta, olyan sztár igazolásokkal érkezett tavaly nyáron mint Mbappé vagy Neymár. Dani Alvesnek nem titkolt céljai vannak a PSG-vel és még több szezont is tervez. 35 éves kora ellenére még mindig klasszis szinten játszik a legutóbbi szezonban 5 gólt szerzett és mellette 10 gólpasszt is kiosztott. Az év csapatában is helyett kapott. Ebben a szezonban viszont még nem lépett pályára mivel május óta sérüléssel küszködik. Nagy fájdalmára valószínűleg az utolsó világbajnokságáról is lemaradt. Így némiképp kérdéses hosszú hónapok után folytathatja-e az eddigi magas szintű játékot.

alves.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://footballfungirl.blog.hu/api/trackback/id/tr7114281073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Fociláz

Friss topikok

  • CSOKKI MÁLNA: @retkeslaci: Luke Sky Modric..:))) (2018.07.17. 09:24) 10 érdekesség a horvát válogatottról
  • Frady Endre: A japánok szimpatikusak lehettek volna, ha előzőleg nem játszottak volna egy unalmas bundameccset ... (2018.07.05. 13:40) Nem minden a papírforma
  • vl519: @Andy73: Nem maga a továbbjutás ténye a meglepetés, hanem a mutatott játék, főleg a többiekkel öss... (2018.06.26. 19:49) Kis ország, nagy foci

Címkék

albánia (1) Ángel Di Maria (1) Anglia (1) argentina (2) Arjen Robben (1) Arturo Vidal (1) átigazolás (1) átigazolások (1) ausztrália (1) Barcelona (1) Bastian Schweinsteiger (1) Bayern München (5) Belgium (2) Borussia Dortmund (1) brazilia (3) Bundesliga (2) Cristiano Ronaldo (2) Dánia (1) Dani Alves (1) Dárdai Pál (1) Dárdai Palkó (1) Diego Costa (1) döntő (1) foci (7) franciaország (2) franciország (1) Frank Ribery (1) Granit Xhaka (1) Gulácsi Péter (1) Haragucsi Genki (1) Henry Kane (1) Horvátország (5) Ílkay Gündogán (1) Inui Takasi (1) Ivan Rakitic (5) izland (2) James Rodríguez (1) Jan Vertonghen (1) Japán (1) Jerome Boateng (2) Julian Draxler (1) Juvetus (1) Kasper Schmeichel (1) KKevin-Prince Boateng (1) középpálya (1) kritika (1) légiósok (1) Leon Goretza (1) Leon Goretzka (1) Lionel Messi (1) Luka Modric (5) magyarok (1) Manuel Neuer (1) Marco Reus (1) Mario Mandzukic (3) Marouane Fellaini (1) Mateo Kovacic (1) Mats Hummels (1) Mesut Özil (3) mexikó (1) multikultúra (1) Nacer Chadli (1) negyeddöntő (1) németország (3) német foci (2) német válogatott (1) Nicolás Otamendi (1) Nigéria (1) Niko Kovač (1) nyolcaddöntő (2) Oroszország (3) Philip Lahm (1) Portugália (1) PSG (1) Reál Madrid (1) Sallai Roland (1) Schale 04 (1) Sergio Aügero (1) Spanyolország (2) svájc (2) Svédország (1) Szalai Ádám (1) Szaud-Arábia (1) Thomas Müller (2) Toni Kroos (2) török (1) törökország (1) uruguay (1) válogatottság (1) vb 2018 (12) Vedran Corluka (1) világbajnokság (9) Xherdan Xhaqiri (1) Yannick Carrasco (1) Zlatan Ibrahmihovic (1) Zlatko Dalic (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása