Fociláz

Minden ami foci

Jogos kritika vagy bűnbak keresés?

Mesut Özil négy éve még ünnepelt világbajnok volt, az utóbbi egy hónapban viszont a leginkább megosztó játékos lett Németországban. A középpályás először az Erdogánnal készült fotó miatt került össztűz alá, majd  őt okolták Németország gyenge szereplésért a világbajnokságon . A török származású német játékost az utóbbi időben annyi kritika érte, hogy végül lemondta a válogatottságot. Tényleg ilyen gyenge lett volna a teljesítménye a válogatottban vagy csak ő viszi el a balhét?

ozil.png

 Özil  két meccset játszott végig, a bizalom vesztés jeleként Svédország ellen csak padon kezdett és nem is kapott szerepet a meccs későbbi szakaszában sem. Így csupán két meccs alatt lehet megítélni a teljesítményét.

A középpályást futó mennyisége miatt gyakran éri kritika. A világbajnokságon  180 perc alatt 20,2 km-t futott ami nem rossz eredmény. Összehasonlítva a többi támadó középpályással  eredmény már árnyaltabb,  Julian Draxler  135 perc alatt 16,1 km-t, Thomas Müller 207 perc alatt 25,7 km-t , Leon Goretzka 63 perc alatt 7,4 km-t, Marco Reus 210 perc alatt 25,7 km-et.

A 88,8 %-os passzpontossága bár nem a legjobb mutató a csapatban, ahol több játékos is 90 % feletti értékkel rendelkezik. Támadó középpályásként viszont, ahol sok az előre passz, nem csak kereszt illetve hátra adogatások vannak egész jó eredmény. Összehasonlításként a többi támadó középpályással  Müllernél 77,6 %  Reusnál 82,2 %,  Goretzkánál 86,4 %, Draxlernél 91,6 % az érték.

Kulcspasszok tekintetében a legjobb teljesítményt nyújtotta a csapatban.  Meccsenként 5,5 kulcspasszt adott a társaknak. Joshua Kimmich tudta csak megközelíteni, 3,8 passzal, a másik irányító vénával rendelkező játékos, Toni Kroos csak 2-es átlagot produkált. Ez a mutató önmagában nem jelent semmit, mivel a társak helyzetben hozása leginkább az ő feladata, ugyanakkor  összehasonlítva más csapatok hasonló posztokon játszó játékosokkal is fölényben van. A belgák karmestere Kevin De Bruyne 3.8 , a horvátok irányítója Luka Modrić 2,8, a világbajnok Antonie Griezmann 1,4 kulcspasszt adott. Érdekesség, hogy a Svédország-Németország meccsen Özil helyet játszó Marco Reusnál ez az arány csupán 0,7. 

Özil nem volt kedvezményező kapura lövésekben, kétszer próbálkozott összesen mind két alkalommal kaput talált. Összehasonlítva  Müller 4 lövéséből 2 talált kaput,  Draxler 6 szor próbálkozott és mind a 6 kapura ment,  Kroos 15 alkalommal lőtt ebből egy gól is született valamint 8 alkalommal a kapus védett.

Meccsenként bemutatott cselek aránya Özil esetében 2. Ez a harmadik legjobb mutató a csapatban, nála csak Draxler (2,5) és  Kroos (2,3) cselezett többet.  Goretzkánál 1, Reusnál és  Müllernél 0 az érték.

Özilt a legtöbb kritika a védekező munkájáért éri, amit a statisztikai adatok is bizonyítanak. Szerelésekben lemarad a támadó középpályásoktól míg Özilnél 0, addig Müllernél 1,7 Draxlernél 1, Reusnál 0,7 a meccsenkénti szerelési arány.

Összességében bár nem játszott kirobbanó formában, ami egyik játékosra sem mondható el a németeknél, a fő feladatát megoldotta, vagyis helyzetbe hozta a társakat. Özil négy éve sem szántotta fel a pályát és soha sem a munkabírásával tűnt ki, hanem egy-egy zseniális megmozdulásával. Most is voltak gól passzt érő indításai, de míg négy éve az aranycipőért küzdő Thomas Müller értékesítette a ziccereit most gól nélkül távozott  a tornáról,  valamint Mario Gomez vagy Timo Werner sem találta a góllövő cipőjét.

A bejegyzés trackback címe:

https://footballfungirl.blog.hu/api/trackback/id/tr6614143287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Fociláz

Friss topikok

  • CSOKKI MÁLNA: @retkeslaci: Luke Sky Modric..:))) (2018.07.17. 09:24) 10 érdekesség a horvát válogatottról
  • Frady Endre: A japánok szimpatikusak lehettek volna, ha előzőleg nem játszottak volna egy unalmas bundameccset ... (2018.07.05. 13:40) Nem minden a papírforma
  • vl519: @Andy73: Nem maga a továbbjutás ténye a meglepetés, hanem a mutatott játék, főleg a többiekkel öss... (2018.06.26. 19:49) Kis ország, nagy foci

Címkék

albánia (1) Ángel Di Maria (1) Anglia (1) argentina (2) Arjen Robben (1) Arturo Vidal (1) átigazolás (1) átigazolások (1) ausztrália (1) Barcelona (1) Bastian Schweinsteiger (1) Bayern München (5) Belgium (2) Borussia Dortmund (1) brazilia (3) Bundesliga (2) Cristiano Ronaldo (2) Dánia (1) Dani Alves (1) Dárdai Pál (1) Dárdai Palkó (1) Diego Costa (1) döntő (1) foci (7) franciaország (2) franciország (1) Frank Ribery (1) Granit Xhaka (1) Gulácsi Péter (1) Haragucsi Genki (1) Henry Kane (1) Horvátország (5) Ílkay Gündogán (1) Inui Takasi (1) Ivan Rakitic (5) izland (2) James Rodríguez (1) Jan Vertonghen (1) Japán (1) Jerome Boateng (2) Julian Draxler (1) Juvetus (1) Kasper Schmeichel (1) KKevin-Prince Boateng (1) középpálya (1) kritika (1) légiósok (1) Leon Goretza (1) Leon Goretzka (1) Lionel Messi (1) Luka Modric (5) magyarok (1) Manuel Neuer (1) Marco Reus (1) Mario Mandzukic (3) Marouane Fellaini (1) Mateo Kovacic (1) Mats Hummels (1) Mesut Özil (3) mexikó (1) multikultúra (1) Nacer Chadli (1) negyeddöntő (1) németország (3) német foci (2) német válogatott (1) Nicolás Otamendi (1) Nigéria (1) Niko Kovač (1) nyolcaddöntő (2) Oroszország (3) Philip Lahm (1) Portugália (1) PSG (1) Reál Madrid (1) Sallai Roland (1) Schale 04 (1) Sergio Aügero (1) Spanyolország (2) svájc (2) Svédország (1) Szalai Ádám (1) Szaud-Arábia (1) Thomas Müller (2) Toni Kroos (2) török (1) törökország (1) uruguay (1) válogatottság (1) vb 2018 (12) Vedran Corluka (1) világbajnokság (9) Xherdan Xhaqiri (1) Yannick Carrasco (1) Zlatan Ibrahmihovic (1) Zlatko Dalic (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása