Fociláz

Minden ami foci

Kis ország, nagy foci
A vb meglepetés csapata lehet Horvátország? Még a nagyok szenvednek a kis ország leiskolázza Argentínát. A világbajnokság első két fordulója után egyértelműen kijelenthetjük, az egyik legmagabiztosabban játszó csapat a horvátoké. A délszláv állam egy könnyű győzelemmel kezdet, 2-0 arányban verte meg Nigériát, magabiztos játékkal. Ezután pedig a vb egyik esélyesének tartott Argentínát szinte kiütötték, 3-0 arányú győzelemmel. Mi magyarok is irigykedve tekinthetünk a kis ország sikerére. 
Top klubok, top játékosok
Dél-Nyugati szomszédunk lakossága alig több mint 4 millió, tehát hazánk lakosságának felét sem éri el mégis jelenleg 23 olyan játékosuk van aki a topligákban játszik.  Ez az arány a magyar játékosok esetében 3.A legtöbben a Serie A-ban játszanak, pl. Inter, Juventus, de a német, angol, spanyol és francia bajnokságban is képviseltetik magukat.  A horvátok többségükben nem is a kispadokat koptatják, elég csak Luka Modricra vagy Ivan Rakiticre gondolni, akik csapataik vezéregyéniségei. Ezek a játékosok így nem jönnek zavarban egy Argentínától sem, mivel hétről hétre a legmagasabb szinten bizonyítanak. 
argentina.png
Mentalitás
A Délszláv nemzeteknél, különösen a horvátoknál jellemző a harcos mentalitás, akaraterő. Nem véletlen, hogy más labdajátékokban, mint a vízilabda, kézilabda, kosárlabda is magas szintet képviselnek. Horvátország fiatal államisága révén erősen nacionalista nemzet, ezért a válogatott futballisták szívüket lelküket kiteszik a nemzeti csapatért.  A horvát játékosoknak különösen fontos, hogyan képviselik a nemzetüket és a világversenyeken, hogyan szerepelnek.
Nevelés
Horvátországban nagy hangsúlyt fektetnek az utánpótlásra. Fiatalon kezdik az oktatást, már 7-8 évesen kiválasztják az akadémiák a tehetséges gyerekeket. Kiváló a játékosmegfigyelés az ország minden részében és magas a jól képzett,egyetemet végzett szakemberek  aránya. A fiataloknál a befutott sztár játékosok, mint Modric vagy Mandzukic is igazi példaképek, akik plusz motivációt jelentenek.  A képzésnek köszönhetően már 20 évesen kész játékosok várják a külföldi ajánlatokat és többnyire be is futnak. A Dinamo Zágrábnak kiváló kapcsolatai vannak a top ligákkal, így remek ugródeszka. Mario Mandzukic, Luka Modric és Mateo Kovacic is mind a Dinamo Zágráb csapatából indultak és a húszas éveik elején már nyugati sztár csapathoz szerződtek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://footballfungirl.blog.hu/api/trackback/id/tr8414071329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nookedli 2018.06.26. 10:18:50

Az a különbség a magyar és horvát fuball utánpótlásnevelés között, hogy nálunk orbánék ellopják, tisztára mossák a pénzeket az akadémiákon keresztül, addig a horvátok nem és komoly munkát végeznek. A magyar, ha kifejezi hazaszeretetét, rasszista, antiszemita lesz, a horvát nem, ők büszkék hazafiasságukra.

Andy73 2018.06.26. 10:23:13

Nem meglepetéscsapat, éppen azért mert top klubokban top játékosaik vannak. Meghatározó a játékban a középpálya tengelye, és itt Modric és Rakitic a Reál és a Barcelona sztárja. Az lett volna a meglepetés, ha nem jutnak tovább. A kieséses szakaszba viszont már csupa jó csapat jut, és ott már bármi megtörténhet. Elég egy rossz meccs, és utána csomagolhat a vesztes. Messze még a VB vége. A horvátoknak az érem lenne a siker, 20 év után ismét, van is rá esélyük, de sok csapat pályázik rá. Tegnap megizzadtak a spanyolok és a portugálok is.

vl519 · https://www.facebook.com/focilaz/?modal=admin_todo_tour 2018.06.26. 19:49:28

@Andy73: Nem maga a továbbjutás ténye a meglepetés, hanem a mutatott játék, főleg a többiekkel összevetve. Az, hogy Argentínát 3-0-ra megverik sem papír forma. Ilyen játékkal a végső győzelemre is esélyesek. Modric, Rakitic, Mandzukic 4 éve is ott volt még sem jutottak tovább. Akkor kikaptak Mexikótól és Brazíliától is. (igaz a braziloknak kedvezett a bíró a tizenegyessel).

Fociláz

Friss topikok

  • CSOKKI MÁLNA: @retkeslaci: Luke Sky Modric..:))) (2018.07.17. 09:24) 10 érdekesség a horvát válogatottról
  • Frady Endre: A japánok szimpatikusak lehettek volna, ha előzőleg nem játszottak volna egy unalmas bundameccset ... (2018.07.05. 13:40) Nem minden a papírforma
  • vl519: @Andy73: Nem maga a továbbjutás ténye a meglepetés, hanem a mutatott játék, főleg a többiekkel öss... (2018.06.26. 19:49) Kis ország, nagy foci

Címkék

albánia (1) Ángel Di Maria (1) Anglia (1) argentina (2) Arjen Robben (1) Arturo Vidal (1) átigazolás (1) átigazolások (1) ausztrália (1) Barcelona (1) Bastian Schweinsteiger (1) Bayern München (5) Belgium (2) Borussia Dortmund (1) brazilia (3) Bundesliga (2) Cristiano Ronaldo (2) Dánia (1) Dani Alves (1) Dárdai Pál (1) Dárdai Palkó (1) Diego Costa (1) döntő (1) foci (7) franciaország (2) franciország (1) Frank Ribery (1) Granit Xhaka (1) Gulácsi Péter (1) Haragucsi Genki (1) Henry Kane (1) Horvátország (5) Ílkay Gündogán (1) Inui Takasi (1) Ivan Rakitic (5) izland (2) James Rodríguez (1) Jan Vertonghen (1) Japán (1) Jerome Boateng (2) Julian Draxler (1) Juvetus (1) Kasper Schmeichel (1) KKevin-Prince Boateng (1) középpálya (1) kritika (1) légiósok (1) Leon Goretza (1) Leon Goretzka (1) Lionel Messi (1) Luka Modric (5) magyarok (1) Manuel Neuer (1) Marco Reus (1) Mario Mandzukic (3) Marouane Fellaini (1) Mateo Kovacic (1) Mats Hummels (1) Mesut Özil (3) mexikó (1) multikultúra (1) Nacer Chadli (1) negyeddöntő (1) németország (3) német foci (2) német válogatott (1) Nicolás Otamendi (1) Nigéria (1) Niko Kovač (1) nyolcaddöntő (2) Oroszország (3) Philip Lahm (1) Portugália (1) PSG (1) Reál Madrid (1) Sallai Roland (1) Schale 04 (1) Sergio Aügero (1) Spanyolország (2) svájc (2) Svédország (1) Szalai Ádám (1) Szaud-Arábia (1) Thomas Müller (2) Toni Kroos (2) török (1) törökország (1) uruguay (1) válogatottság (1) vb 2018 (12) Vedran Corluka (1) világbajnokság (9) Xherdan Xhaqiri (1) Yannick Carrasco (1) Zlatan Ibrahmihovic (1) Zlatko Dalic (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása