Fociláz

Minden ami foci

10 érdekesség a horvát válogatottról

Már csak egy meccs van hátra az orosz rendezésű világbajnokságból, de a legizgalmasabb rész még hátra van. Ki nyeri a tornát?  A sikerorientált, profi francia válogatott vagy a lelkes harcos Horvátország. Az eredménytől függően Horvátország már nyert és történelmet írt, mivel ilyen kis országként a döntőbe jutni már siker. A horvát nemzet vb lázban él és hősként ünnepli " fiaikat". Íme néhány érdekesség a horvát válogatottról:

horvat.png

 Magassági fölény

A horvát játékosok igazi égi meszelők, az átlag magasság 183,7 cm, ennél már csak a szomszédjuk Szerbia válogatottja "magasabb". A 174 cm magas csapatkapitány Luka Modrić egészen eltörpül csapattársai mellett. A csere kapus, Lovre Kalinić pedig a legmagasabb játékos a világbajnokságon, 201 cm magasságával.

Nemzetközi karrier

A horvát válogatott játékosai klub szinten a top bajnokságokban játszanak: Serie-A, Bundesliga,
Premier League,La Liga, Ligue 1 .Ezenkívül Belgiumban, Ukrajnában, Törökországban is képviseltetik magukat. A hazai bajnokságban csak ketten fociznak, Dominik Livakovic a Dinamo Zágrában, Filip Bradaric a Rijekában.

A hoppon maradt

A horvát csapat legnagyobb vesztese Nikola Kalinić, aki bár tagja volt a keretnek egy ostoba hiba miatt csak tv-ben követheti a világbajnoki döntőt. A Nigéria elleni csoport meccsen az utolsó 5 percben léphetett volna pályára csereként, ám a játékidő rövidsége miatt nem volt erre hajlandó. A fegyelmezetlen viselkedés miatt  Zlatko Dalić szövetségi kapitány azonnal haza küldte.

Nemzeti egység

A sokszínű több nemzetiségű válogatottakkal szemben Horvátország egészen egységes. 2 játékos nem az egykori Jugoszlávia területén született, Ivan Rakitić Svájcban és Mateo Kovačić Ausztriában . A Kovačić család visszaköltözött idővel Zágrábba, ahol az ifjú Mateo a Dinamo Zágráb játékosa lett. Rakitić viszont  Svájcban is kezdett el focizni, majd az ottani utánpótlás tagja volt, de végül a horvát nemzeti válogatottat választotta, amivel nagy felháborodást keltett és több fenyegetést is kapott. Vedran Ćorluka és Dejan Lovren az egykori Jugoszláviában, de a mai Bosznia.Hercegovina területén született, ám mind ketten horvát felmenőkkel rendelkeznek. A többi játékos a mai Horvátország területén született. A  Zadarban született Danijel Subašić szerb-horvát származású.

Dél-Szláv háború borzalmai

A mostani horvát válogatott generációjának nehéz gyerek kora volt, 1990-es évek elején, a Dél-Szláv háború idején születtek, vagy még kisgyermekek voltak.

Vedran Ćorluka a horvát határhoz közeli bosnyák faluban született, Derventában ,horvát szülők gyermekeként. A háború kitörésekor Zágrábba menekült családjával, ekkor mindössze 6 éves volt. Egykori szülőfaluját azóta teljesen lerombolták, de a játékos újjáépítette a horvát kisebbség számára fontos katolikus templomot.

Dejan Lovren  Corlukához hasonlóan  Boszniában , Zenicában született horvát. szülők gyermekeként. A háború kitörésekor 3 évesen  Münchenbe menekült családjával.

Luka Modrić gyerekkorát  is beárnyékolta a háború.Az akkor 6 éves kisfiúnak a  nagyapját szerb fegyveresek lőtték le. Ezután elmenekült a Modrić család a szerb megszállás alá került faluból, de nem mentek messzire Zadarban éltek egy hotelben, nehéz körülmények között.

Mario Mandžukić-ék is a háború elöl menekültek Németországba, de amint helyre állt a béke visszatértek.

Ivan Rakitić és Mateo Kovačić családjai már háború előtt nyugatra ment, érezvén a veszélyt, így ők  emigrációban születtek.

Sakktáblás mez

A horvát válogatott meze jellegzetes sakktáblás mintázatú mint ahogy a horvát címer .Az egyedi mintázatot Miroslav Sutej grafikus dizájner tervezte. A motívumot már a középkor óta használják a horvátok.  A legenda szerint onnan ered, hogy egy horvát király Držislav , Velence fogságába került, majd sakk tudása miatt kiszabadult. A leleményes király a velencei dózsével II. Orselo Péterrel sakkozott és mind a három alkalommal győzedelmeskedett, ezért elnyerte a szabadságát. A piros-fehér színek pedig a vörös illetve fehér horvát törzseket jelképezik.

Vallás

A horvátok erősen vallásosak, hithű katolikusok és sokszor ebből merítenek erőt. Erről nyilatkozott nemrégiben Zlatko Dalić, aki eddigi sikereit Istennek tulajdonítja és mindig magánál tart egy rózsafüzért, ami segíti a nehéz időszakokban.

Nemzeti sport

Horvátországban igazi foci őrület van, így a válogatott számára még fontosabb a sikeres szereplés. Az első megválasztott elnökük Franjo Tuđman szerint a fociban elért sikerek is formálják a nemzeti identitást.  A 4,2 milliós országban 130.000 igazolt futballista játszik.

Aranykor

A horvát válogatott aranykorának szokás nevezni a 1998-as világbajnokságot, ami a horvátok eddigi legjobb eredménye volt mostanáig. Az akkori válogatott bronzérmet szerzett. Az elődöntőben Franciaország állta az útjukat, majd Hollandiával mérkőztek meg a bronzmeccsért. A torna gólkirályi címért is horvát játékos nyerte el, Davor Šuker 6 góllal. A horvát gólvágó máig a legeredményesebb horvát válogatott labdarúgó 45 góllal.

Nehéz kezdet

A horvátok a  világbajnoki selejtezőben nem mutattak olyan magabiztos játékot, mint a világbajnokságon és egy ideig a továbbjutás is kérdéses volt.   A csoportjukat Izland vezette és Horvátország csak gólátlaggal előzte meg Ukrajnát. A sors döntő Horvátország-Ukrajna meccs előtt menesztették az addigi szövetségi kapitányt Ante Čačićot mivel a csapat az utolsó négy meccsen csak négy pontot szerzett.   Az új edző Zlatko Dalić lett, akivel 1-0-ra legyőzték Ukrajnák így a második helyet sikerült megszerezni. A  kijutásért pedig Görögországgal csaptak össze, akit magabiztosan 4-1 es összesítésben legyőztek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://footballfungirl.blog.hu/api/trackback/id/tr7914113501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Stenonis 2018.07.16. 12:54:48

Legalább a neveket jól kellene leírni.

Luka Modrić
Danijel Subašić

Nem azt mondom, hogy a délszlávoknál használt összes diakritikus jelet használjuk, de ennél nagyobb hibák is voltak...

CSOKKI MÁLNA 2018.07.16. 14:39:47

"A sokszínű több nemzetiségű válogatottakkal szemben Horvátország egészen egységes. "

Ehhez képest legutóbb Csinti etnikailag sokszínű horvát válogatottról szövegelt a kis szájbarágós műsorában .( Mert van benne egy bosnyák..) Istenem de örülök, hogy ez az alak végre eltűnik a képernyőről..:)

Fociláz

Friss topikok

  • CSOKKI MÁLNA: @retkeslaci: Luke Sky Modric..:))) (2018.07.17. 09:24) 10 érdekesség a horvát válogatottról
  • Frady Endre: A japánok szimpatikusak lehettek volna, ha előzőleg nem játszottak volna egy unalmas bundameccset ... (2018.07.05. 13:40) Nem minden a papírforma
  • vl519: @Andy73: Nem maga a továbbjutás ténye a meglepetés, hanem a mutatott játék, főleg a többiekkel öss... (2018.06.26. 19:49) Kis ország, nagy foci

Címkék

albánia (1) Ángel Di Maria (1) Anglia (1) argentina (2) Arjen Robben (1) Arturo Vidal (1) átigazolás (1) átigazolások (1) ausztrália (1) Barcelona (1) Bastian Schweinsteiger (1) Bayern München (5) Belgium (2) Borussia Dortmund (1) brazilia (3) Bundesliga (2) Cristiano Ronaldo (2) Dánia (1) Dani Alves (1) Dárdai Pál (1) Dárdai Palkó (1) Diego Costa (1) döntő (1) foci (7) franciaország (2) franciország (1) Frank Ribery (1) Granit Xhaka (1) Gulácsi Péter (1) Haragucsi Genki (1) Henry Kane (1) Horvátország (5) Ílkay Gündogán (1) Inui Takasi (1) Ivan Rakitic (5) izland (2) James Rodríguez (1) Jan Vertonghen (1) Japán (1) Jerome Boateng (2) Julian Draxler (1) Juvetus (1) Kasper Schmeichel (1) KKevin-Prince Boateng (1) középpálya (1) kritika (1) légiósok (1) Leon Goretza (1) Leon Goretzka (1) Lionel Messi (1) Luka Modric (5) magyarok (1) Manuel Neuer (1) Marco Reus (1) Mario Mandzukic (3) Marouane Fellaini (1) Mateo Kovacic (1) Mats Hummels (1) Mesut Özil (3) mexikó (1) multikultúra (1) Nacer Chadli (1) negyeddöntő (1) németország (3) német foci (2) német válogatott (1) Nicolás Otamendi (1) Nigéria (1) Niko Kovač (1) nyolcaddöntő (2) Oroszország (3) Philip Lahm (1) Portugália (1) PSG (1) Reál Madrid (1) Sallai Roland (1) Schale 04 (1) Sergio Aügero (1) Spanyolország (2) svájc (2) Svédország (1) Szalai Ádám (1) Szaud-Arábia (1) Thomas Müller (2) Toni Kroos (2) török (1) törökország (1) uruguay (1) válogatottság (1) vb 2018 (12) Vedran Corluka (1) világbajnokság (9) Xherdan Xhaqiri (1) Yannick Carrasco (1) Zlatan Ibrahmihovic (1) Zlatko Dalic (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása